Dlaczego płaczemy przy obieraniu cebuli i jak temu zaradzić?

Dlaczego płaczemy przy obieraniu cebuli i jak temu zaradzić?

Dlaczego płaczemy podczas obieraniu cebuli? Chyba każdy zadawał sobie kiedyś to pytanie wycierając łzy podczas przygotowywania obiadu. W bardzo dużym uproszczeniu – winnymi są kwas siarkowy i reakcje obronne naszego organizmu.

Podczas krojenia cebuli uszkadzane są jej komórki. Ze niszczonych komórek cebuli uwalniane są enzymy, które wcześniej były w nich zamknięte. Jednym z tych enzymów jest allinaza, która reaguje z innymi uwalnianymi substancjami – aminokwasami, zawierającymi siarkę. W skutek tego tworzą się kwasy sulfonowe, które samorzutnie przekształcają się w coś wyjątkowo łatwej do zapamiętania nazwie, mianowicie w lotny S-tlenek tiopropanalu. Gaz ten jest znany jako czynnik wywołujący łzawienie – w reakcji z wodą dając kwas siarkowy. Gaz dostaje się do naszych oczu i wchodzi w reakcję z wodą, która znajduje się w płynie łzowym. Gdy reakcja zachodzi w naszych oczach, zaczynają nasz nieprzyjemnie szczypać. Organizm jest alarmowany obecnością kwasu i rozpoczyna się proces neutralizacji niechcianego kwasu – oczy wydzielają dużo wody, czyli po prostu zaczynają cieknąć nam łzy.

Jak ograniczyć łzawienie podczas krojenia cebuli?

  • Nie pocieraj oczu dłonią. Nasze dłonie pokryte są sokiem z cebuli, co powoduje jeszcze większe podrażnienie;
  • Oddychaj ustami, a nie nosem.
  • Spróbuj schłodzić cebulę przed krojeniem – w niższej temperaturze wolniej zachodzą niechciane reakcje;
  • Zwilż cebulę wodą – gaz wejdzie w reakcje z wodą, zanim dotrze do oczu
  • Bardziej kreatywni mogą wręcz spróbować kroić cebulę zanurzoną w wodzie
  • możesz kroić pod bieżącą wodą – małe praktyczne
  • Używaj okularów ochronnych albo gogli
Podobało się? Pokaż znajomym
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments