Dlaczego płaczemy przy obieraniu cebuli i jak temu zaradzić?
Dlaczego płaczemy podczas obieraniu cebuli? Chyba każdy zadawał sobie kiedyś to pytanie wycierając łzy podczas przygotowywania obiadu. W bardzo dużym uproszczeniu – winnymi są kwas siarkowy i reakcje obronne naszego organizmu.
Podczas krojenia cebuli uszkadzane są jej komórki. Ze niszczonych komórek cebuli uwalniane są enzymy, które wcześniej były w nich zamknięte. Jednym z tych enzymów jest allinaza, która reaguje z innymi uwalnianymi substancjami – aminokwasami, zawierającymi siarkę. W skutek tego tworzą się kwasy sulfonowe, które samorzutnie przekształcają się w coś wyjątkowo łatwej do zapamiętania nazwie, mianowicie w lotny S-tlenek tiopropanalu. Gaz ten jest znany jako czynnik wywołujący łzawienie – w reakcji z wodą dając kwas siarkowy. Gaz dostaje się do naszych oczu i wchodzi w reakcję z wodą, która znajduje się w płynie łzowym. Gdy reakcja zachodzi w naszych oczach, zaczynają nasz nieprzyjemnie szczypać. Organizm jest alarmowany obecnością kwasu i rozpoczyna się proces neutralizacji niechcianego kwasu – oczy wydzielają dużo wody, czyli po prostu zaczynają cieknąć nam łzy.
Sprawdź również: Jak będzie wyglądało Twoje dziecko?
Jak ograniczyć łzawienie podczas krojenia cebuli?
- Nie pocieraj oczu dłonią. Nasze dłonie pokryte są sokiem z cebuli, co powoduje jeszcze większe podrażnienie;
- Oddychaj ustami
- Spróbuj schłodzić cebulę przed krojeniem – w niższej temperaturze wolniej zachodzą niechciane reakcje;
- Zwilż cebulę wodą – gaz wejdzie w reakcje z wodą, zanim dotrze do oczu
- Bardziej kreatywni mogą wręcz spróbować kroić cebulę zanurzoną w wodzie
- możesz kroić pod bieżącą wodą – małe praktyczne
- Używaj okularów ochronnych albo gogli