Jak przechowywać żywność w lodówce?

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Prawidłowe przechowywanie żywności jest bardzo ważne. Odpowiednio poukładana na półkach jest dłużej zachowuje świeżość i dobry wygląd oraz smak.

Górna Półka

Tutaj powinniśmy umieszczać mleko i inne przetwory mleczne, takie jak jogurty, czy kefiry. Im wyższa półka w lodówce tym wyższa temperatura, a co za tym idzie jest to lepsze środowisko do rozwoju bakterii kwaszących zawartych w mlecznych przetworach, których obecność jest jak najbardziej pożądana w nabiale. W niskiej temperaturze zaczynają się rozwijać za to szkodliwe bakterie gnilne.

Środkowa Półka

To miejsce na produkty z krótką datą ważności, które mogą się szybko popsuć. Umieszczajmy więc tu wędliny, twarogi, czy gotowe dania jak np. zupa. Dobrym rozwiązaniem jest przechowywanie takich produktów w dedykowanych pojemnikach. Dzięki temu unikniemy zasychaniu wędlin czy serów (szczególnie w lodówkach z systemem No Frost), a zapachy nie przedostaną się do innych produktów.

Zobacz również: Jak radzono sobie z przechowywaniem żywności gdy nie było lodówek?

Dolna Półka

Tutaj jest najchłodniej, więc najlepiej przechowywać na tej półce surowe mięso i ryby. Produkty w tym miejscu również warto przechowywać w pojemnikach. Z surowego mięsa mogą wyciekać płyny i docierać w trudnodostępne miejsca lodówki. Pamiętajmy, że surowe mięso można przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni, natomiast ryby 1 dzień. Przed włożeniem do lodówki mięso i ryby należy umyć. Warto też je posolić czy przyprawić – to dodatkowo zabezpieczy je przez zepsuciem.

Dolne Szuflady

Wilgotność jest tutaj wyższa niż na półkach, stąd to miejsce jest idealne do przechowywania warzyw i owoców. Należy wyjąć je z reklamówek, folii, aby umożliwić im „oddychanie”. Brak dostępu do powietrza może spowodować, że azotany mogą przekształcić się w niebezpieczne azotyny. Owoce i warzywa powinny być trzymane osobno. Jest to również dobre miejsce do przechowywania długodojrzewających serów.

Boczne Półki

Tutaj trzymajmy słoiki z przetworami, oleje, soki, sosy np. ketchup. Znajdują się tam także pojemniki na jajka, które można przechowywać tam nawet do trzech tygodni.

Podobało się? Pokaż znajomym
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments