Podstawowe informacje na temat Whisky

Podstawowe informacje na temat Whisky

Whisky to rodzaj destylowanego napoju alkoholowego, który zwykle dojrzewa w drewnianych beczkach. Może różnić się kolorem od jasnego do ciemnobrązowego, złotego lub bursztynowego. Whisky składa się z etanolu, wody, śladowych ilości octanu etylu i innych substancji chemicznych, w tym alkoholi fuzlowych. Smak whisky różni się znacznie w zależności od rodzaju, który był destylowany. Często jest destylowana ze sfermentowanego zacieru zbożowego, takiego jak słodowany jęczmień lub niesłodowana pszenica.

Kiedy ludzie zaczęli robić whisky?

Najwcześniejsze dowody na to, co jest obecnie znane wszystkim jako whisky, pochodzą ze starożytnej sumeryjskiej świątyni we współczesnym Iraku. Znaleziona w świątyni gliniana tabliczka zawiera szczegółowe informacje na temat produkcji, przechowywania i dystrybucji napoju. Tabliczka datowana była na około 2600 p.n.e. i obecnie znajduje się w British Museum. Nazwy whisky i rodzaju destylatora, który ją produkował, znaleziono również w pismach sumeryjskich z mniej więcej tego samego okresu. Uważa się, że pierwsza pisemna wzmianka o destylacji znajduje się w dziele islamskiego alchemika Jabira ibn Hayyan (Geber) zatytułowanym „al -Tasrif”. Dlatego też można spotkać się z nazwą whisky al .

Mała ciekawostka o szkockiej whisky

Szkocka whisky to rodzaj whisky produkowanej w Szkocji. Ludzie znają go z charakterystycznego smaku i gładkości. Jest to również najpopularniejszy rodzaj whisky na świecie. Scotch jest zwykle wytwarzany ze słodu jęczmiennego, drożdży i wody, chociaż różne rodzaje whisky można wytwarzać z różnych zbóż, w tym kukurydzy. Jest produkowany głównie w Szkocji, Irlandii i Kanadzie.

Najsłynniejszą szkocką whisky ze Szkocji można znaleźć w butelce Johnnie Walker Blue Label z 1878 roku. Johnnie Walker Blue Label: to szkocka, dojrzewająca przez 36 lat, pochodzi z destylarni założonej przez ojca Johnniego Walkera, Alexandra, w 1820 roku. Jest zrobiony w 100% ze słodu.

Na czym polega proces fermentacji ?

Istnieje wiele różnych rodzajów whisky, a każda z nich ma swoje niepowtarzalne cechy. Na jej unikalność ma wpływ wiele czynników. Niektóre z nich to: smak, cena, prestiż i pochodzenie. Jednak nie ma jednej najlepszej whisky dla wszystkich, ponieważ każdy ma swoje określone preferencje.

Poniżej wyjaśniamy co składa się na dobrą whisky i co ją wyróżnia spośród innych rodzajów alkoholu. Jak powstaje dobra whisky ?

Proces przekształcania cukru (prawdopodobnie skrobi) w alkohol etylowy nazywa się fermentacją i w wyniku tego procesu powstają wszystkie napoje alkoholowe. Podczas procesu fermentacji drożdże reagują z cukrem w cieczy, wytwarzając gazowy dwutlenek węgla i etanol, który jest następnie przekształcany w dwa specyficzne typy cząsteczek : etanol i aldehyd octowy. Etanol jest szybko metabolizowany przez organizm i wytwarza szereg innych substancji chemicznych, w tym acetylokoenzym A (acetylo-CoA), dwutlenek węgla, wodę i jony wodorowe. Aldehyd octowy jest pierwszym produktem utleniania etanolu w organizmie; jest również znany jako etanal lub kwas octowy.

Materiał zewnętrzny